Særeje 

Særeje til arvingerne?

Skal arven blive i familien, så du undgår at børnene mister deres arv, hvis de bliver skilt? Hvis ja, så opret særeje i dit testamente, så sikrer du dine børn.

 

 • Det oftest anvendte særeje – kombinationssæreje
 • Mit er mit og dit er dit – fuldstændigt særeje
 • Det bliver i familien – fuldstændigt særeje med succession

  Har du oprettet dit testamente?

  Svar på 5-10 spørgsmål online, så er du i gang. Det er nemt og enkelt.

  I 9 ud af 10 af de testamenter, som vi udarbejder hos Testamente For Alle, sikrer vi arvingerne gennem særeje. Vi sørger for, at arven bliver i familien og ikke går til svigerbørnene, hvis børnene bliver skilt. Dette kaldes at give arven videre med særeje.

  Det er utrolig vigtigt at vælge det korrekte særeje, når du giver arven videre som særeje. Der findes overordnet 4 måder at give arven videre på:

  Det oftest anvendte særeje – kombinationssæreje (godt til børnefamilier)

  Et kombinationssæreje fungerer ved skilsmisse, men ikke ved først afdødes død.

  Dette betyder i praksis, at hvis dit barn bliver skilt, så tager barnet arven med sig ud af ægteskabet.

  Det betyder også, at når dit barn går bort, så kan dit barn selv bestemme over arven. Hvis arven f.eks. er blevet brugt til at købe en bolig for, så kan boligen nu gives videre til barnets ægtefælle. Ægtefællen kan på denne måde leve videre i boligen.

  Kombinationssærejer er specielt hensigtsmæssige, hvis dit barn har børn (dine børnebørn). Dine svigerbørn kan på denne måde blive boende i boligen og dermed sikre, at dine børnebørn får en god opvækst i kendte rammer. Alternativet er, at dine svigerbørn skal sælge boligen for at udbetale arv til dine børnebørn.

  Der er flere andre finesser i kombinationssærejer, som du kan læse om her – kombinationssæreje mere information.

   

  Mit er mit og dit er dit – fuldstændigt særeje (godt til ældre i visse tilfælde)

  Et fuldstændigt særeje fungerer som særeje både ved skilsmisse og ved død.

  Dette betyder i praksis, at hvis dine børn bliver skilt, så skal dine børn ikke dele din arv med deres ægtefæller. Fuldstændigt særeje betyder også, at dine børns ægtefæller ikke kan sidde i uskiftet bo med dine børnebørn.

  Opret et testamente

  Så bestemmer du dine børn skal have særeje med arven.

  Udfyld Formular

  Svar på 3-5 spg. online

  Rådgivning

  Få gratis rådgivning 

  Modtag testamentet

  Testamentet fremsendes efter bestilling

  Arv skal altid udbetales, når en person med fuldstændigt særeje går bort.

  Det kan være meget uhensigtsmæssigt at give et fuldstændigt særeje videre til dine børn, hvis dine børn har børn (dine børnebørn).

  Vi ser desværre, at efterladte ægtefæller er nødt til at sælge boligen og flytte med børnene (potentielt dine børnebørn), fordi ægtefællen er tvunget til at udbetale arv til børnebørnene. Dette skyldes, at det fuldstændige særeje SKAL udbetales straks.

  Læs mere om fuldstændigt særeje her fuldstændigt særeje mere information.

  Hvis arven gives videre til ældre personer, så kan det i nogle tilfælde være hensigtsmæssigt at give arven videre som fuldstændigt særeje. Dette er hensigtsmæssigt, hvis du ikke ønsker, at nye ægtefæller skal få andel i arven.

   

  Det bliver i familien – fuldstændigt særeje med succession (ok til ældre, men pas på!)

  Den sidste af de særejeformer, som vi opretter i vores testamenter, hedder fuldstændigt særeje med succession. Særejet er identisk med fuldstændigt særeje i ovenstående, dvs. at særejet fungerer både ved skilsmisse og ved død.

  Forskellen på fuldstændigt særeje med succession og fuldstændigt særeje er, at når særejet er med succession, så skal særejet gives videre til dem, der er skrevet ind som successer i særejet. Dette er ofte børnene, der er successer i et særeje. Dette betyder, at ingen andre kan arve særejet eller på andre måde få fat på særejet.

  Det kan ofte være fristende at give børnene fuldstændigt særeje med succession sammen med arven, men det kan være uhensigtsmæssigt.

  Det uhensigtsmæssige opstår, hvis noget af særejet f.eks. er blevet brugt til at købe en bolig for. Hvis det er dit barn, der har købt noget af en bolig for arven efter dig, og dit barn pludselig går bort, så kan børnenes ægtefælle være nødsaget til at sælge boligen. Hvis dine børn har børn (dine børnebørn), kan det betyde, at dine svigerbørn er nødsaget til at sælge boligen for at kunne udbetale arv til dine børnebørn. Dine børnebørn skal have al arv fra det fuldstændige særeje udbetalt.

  Dine børnebørn risikerer dermed at gå fra hus og hjem, selvom dine børnebørn har arvet arven efter deres forælder.

  Læs mere om fuldstændigt særeje med succession her fuldstændigt særeje med succession mere information.

   

  Skilsmissesæreje – brug det aldrig!

  Den sidste form for særeje hedder skilsmissesæreje. Skilsmissesæreje lyder umiddelbart tiltalende, men det er bestemt ikke ønskværdigt at give denne type særeje til sine arvinger.

  Du kan læse mere om skilsmissesæreje, og hvilke faldgruber dette medfører ved at klikke her – skilsmissesæreje mere information.

  Vælg den rigtige form for særeje

  Når du giver arv videre, så vælg altid at give arven videre som enten:

  Rigtig mange giver arven videre som kombinationssæreje, når arven gives videre til børnene.

  Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os, så vil vi gerne hjælpe dig med at træffe den rette beslutning i forhold til, hvilket særeje der passer til dig.

  Start oprettelsen af dit testamente

  Brug 5 minutter i dag, så er testamentet godt i gang.