Uskiftet Bo

 

Uskiftet Bo

Uden et testamente, så kan ægtefæller blive tvunget til at sidde i uskiftet bo. Læs mere om fordele og ulemper ved at sidde i uskiftet bo:

  • Fordele ved uskiftet bo
  • Ulemper ved uskiftet bo

Har du oprettet dit testamente?

Svar på 5-10 spørgsmål online, så er du i gang. Det er nemt og enkelt.

Uskiftet bo medfører i praksis, at børnene ikke har fået udbetalt deres arv efter deres afdøde forælder. Det betyder samtidig, at den længstlevende ægtefælle lever ved at bruge af børnenes arv.

Uskiftet bo kan både være en fordel og en ulempe. Lad os se nærmere på fordele og ulemper:

Fordele ved uskiftet bo

Der kan være fordele ved at sidde i uskiftet bo, men mange af fordelene kommer også med ulemper. Derfor læs også om alle ulemperne ved det uskiftede bo før du vælger at sidde i uskiftet bo.

Vente med at udbetale arv til børnene: Hvis din ægtefælle er gået bort, så kan du vente med at udbetale arv til børnene indtil, at du også selv er gået bort. Dette er den primære fordel ved uskiftet bo.

Du kan benytte børnenes arv til at leve videre: Når du ikke har udbetalt arv til børnene, betyder det, at du lever videre som om, at din ægtefælle ikke er gået bort. Du lever derfor ved at bruge af børnenes arv.

Kun få omkostninger til behandling af boet: Hvis din ægtefælle er gået bort, så slipper du med at betale 500 kr. i retsafgift, som det koster at komme til at sidde i uskiftet bo.

Ovenstående er de fordele, der er ved at sidde i uskiftet bo. I nedenstående kan du læse om de ulemper, det giver at sidde i uskiftet bo.

Opret et testamente

Så bestemmer du selv, om du skal sidde i uskiftet bo eller ej.

Udfyld Formular

Svar på 3-5 spg. online

Rådgivning

Få gratis rådgivning 

Modtag testamentet

Testamentet fremsendes efter bestilling

Hvilke ulemper er der?

Der kan være ulemper forbundet med at sidde i uskiftet bo:

Du skal forvalte boet forsvarligt. Dette betyder, at du f.eks. ikke må give overdådige gaver, arveforskud, pengebeløb etc. Det betyder også, at du ikke må sælge huset eller sommerhus billigt til et af børnene. Det hedder sig, at ejendomme skal sælges til markedsværdi, så du kan ikke foretage en familiehandel.

Du risikerer splid i familien. Vi ser desværre mange stridigheder i familier, når den længstlevende sidder i uskiftet bo. Det sker ofte, hvis børnene (både fællesbørn og børn fra tidligere) ønsker at modtage noget af deres arv. Det kan f.eks. være, at børnene har brug for penge, og ønsker at boet skal skiftes. Det kan også være, at børnene bliver jaloux på, at du har fået en ny kæreste, som du bruger penge på. Der er altid risiko for familiestridigheder, når du sidder i uskiftet bo.

Du er begrænset i at oprette et testamente. Mange tror fejlagtigt, at de frit kan oprette et testamente og bestemme over hele deres uskiftede bo. Det kan du desværre ikke! Hvis du sidder i uskiftet bo, så kan du kan bestemme over 3/8 af det samlede bo. Grunden til dette er, at halvdelen af det uskiftede bo tilhører din afdøde ægtefælle (det bestemmer du ikke over) og ¼ af din halvdel er tvangsarv til børnene. Du kan dermed kun oprette et testamente, hvori du bestemmer over 3/8 af det samlede bo.

Flere begrænsninger

Du kan ikke gifte sig igen. Hvis du sidder i uskiftet bo, så er det ikke muligt at gifte dig igen. Boet skal skiftes før indgåelse af nyt ægteskab!

Alt hvad du tjener, indgår i det uskiftede bo. Hvis du vælger at sidde i uskiftet bo efter din afdøde ægtefælle for senere at ville skifte boet, så vær opmærksom på, at alt hvad du tjener, indgår i boet. Har du for eksempel fået en større forsikringssum udbetalt i forbindelse med din ægtefælles død, så indgår forsikringssummen i boet. Hvis du senere ønsker at skifte boet, så skal børnene altså også have andel af den udbetalte forsikringssum. Det kan blive en dyr affære at vente med at skifte boet, hvis du gør det på et senere tidspunkt.

Du indtræder i din ægtefælles skattemæssige stilling. Hvis du vælger at sidde i uskiftet bo, så indtræder du i din ægtefælles skattemæssige stilling. Hvis din ægtefælle betalte f.eks. topskat, så skal du også betale topskat i det år, hvor din ægtefælle går bort.

Du overtager gældsforpligtelser. Hvis din afdøde ægtefælle havde gæld, så overtager du al gælden, hvis du vælger at sidde i uskiftet bo.

Det er altså både fordele og ulemper ved at sidde i uskiftet bo. Det er heldigvis ikke nødvendigt at træffe beslutning om, om du vil sidde i uskiftet bo før end den ene ægtefælle er gået bort.

Det vigtige er, at du får oprettet et testamente, så du selv kan vælge om du vil sidde i uskiftet bo eller ej. Vi sørger altid for, at du har begge muligheder, når du opretter et testamente hos Testamente For Alle.

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at uddybe fordele og ulemper ved uskiftet bo, hvis du ønsker dette. Vi kan også hjælpe dig med at oprette et testamente for dig.

Start oprettelsen af dit testamente

Brug 5 minutter i dag, så er testamentet godt i gang.